Edesmenneen pioneerin aloittamaa työtä jatketaan /ESS 01.06.2017

1.6.2017

Valmentaja Sanna-Leena Perunka tarkkaili Jatta Tuomisen ampuma-asentoa leirillä Hälvälässä. Kuva: Juha Peurala
Valmentaja Sanna-Leena Perunka tarkkaili Jatta Tuomisen ampuma-asentoa leirillä Hälvälässä. Kuva: Juha Peurala

Menneen ampumahiihtokauden suomalainen jymypaukku, Mari Laukkasen tuplavoitto Holmenkollen maailmancup-viikonloppuna, muistetaan surureunuksista riemun ympärillä. Laukkanen ja muu Suomen joukkue tekivät tunteikkaasti kunniaa maajoukkueen ampumavalmentajalle Asko Nuutiselle, joka oli menehtynyt kilpailujen välisenä yönä. Osana Nuutisen perintöä jäi kehittyville nuorille ampumahiihtäjille suunnattu valmennusryhmä. Hänen työnsä nimikkotiimissään AN-Biathlon Teamissä jäi kesken juuri kun toiminta oli pääsemässä kunnolla vauhtiin, mutta työ jatkuu muiden tekemänä.

ESS 01.06.2017 kirjoittaa


Edesmenneen pioneerin aloittamaa työtä jatketaan - ampumahiihdon lajiliiton ulkopuolisessa nuorten valmennusryhmässä vahva hollolalaispanos

 

Menneen ampumahiihtokauden suomalainen jymypaukku, Mari Laukkasen tuplavoitto Holmenkollen maailmancup-viikonloppuna, muistetaan surureunuksista riemun ympärillä. Laukkanen ja muu Suomen joukkue tekivät tunteikkaasti kunniaa maajoukkueen ampumavalmentajalle Asko Nuutiselle, joka oli menehtynyt kilpailujen välisenä yönä.

Muutamaa viikkoa aiemmin Nuutinen oli saanut sairauskohtauksen ja joutunut sairaalaan. Hän oli kuollessaan 60-vuotias.

Osana Nuutisen perintöä jäi kehittyville nuorille ampumahiihtäjille suunnattu valmennusryhmä. Hänen työnsä nimikkotiimissään AN-Biathlon Teamissä jäi kesken juuri kun toiminta oli pääsemässä kunnolla vauhtiin, mutta työ jatkuu muiden tekemänä.

Yksi ryhmän vetäjistä on Hollolan Urheilijat -46:ssa vaikuttava Juha Tuominen. Hän toimi ryhmän fysiikkavalmentajana jo Nuutisen aikaan ja jatkaa samassa roolissa yhä.

Toivotaan, että ampumahiihto saisi oman Iivo Niskasen.Hollolan Urheiljat -46:n 29ampumahiihtovalmentaja Juha Tuominen

Uuden AN-Biathlon Teamin ensimmäinen leiri pidettiin Hollolan Hälvälässä toissa viikonloppuna.

- Porukka oli hieman vaihtunut aiemmasta, joten ensimmäisen leirin on tavoitteena oli pitkälti se, että porukka tutustuu toisiinsa. Sitten aloitetaan kauden harjoittelu hyvässä yhteishengessä, Tuominen pohjustaa.

Kaikkiaan AN-Biathlon Teamissa on vajaa 40 urheilijaa. Heitä on ympäri Suomea, eivätkä kaikki pääse kaikille leireille.

- Kun valmentajia on 2-3, valmennettavia voi olla leirillä maksimissaan 10-20. Tämä ei ole massalaji. Jos urheilijoita on liikaa, virheitä ei välttämättä havaita, ja ne jäävät korjaamatta, Tuominen sanoo.

AN-Biathlon Teamin valmennusryhmäkin on vielä muotoutumassa. Hälvälän-leirillä ampumavalmentajana toimi entinen maajoukkueampumahiihtäjä, Ylen tv-kommentaattorinakin nykyisin toimiva Sanna-Leena Perunka.

- Seuraava leiri on Viron Otepäässä heinäkuussa. Sinne lähtee valmentajana ainakin Keijo Saarijärvi Helsingistä, ja luulen, että Sanna-Leena lähtee sinnekin, Tuominen kertoo.

Vaikka toiminta on alkutekijöissään, Tuominen painottaa, että Nuutisen aikaan touhu oli vielä "kotikutoisempaa".

- Asko lähinnä suunnitteli leirien ajankohdat ja hoiti ampumapuolen, minä fysiikkapuolen. Nyt meillä on ikään kuin johtoryhmä ja hiukan ammattimaisempaa toimintaa. Pauli Harjula puheenjohtajana ja Jarmo Leskinen sihteerinä suunnittelevat ja miettivät hallinnollista puolta.

Laji kaipaa nuorten joukosta uutta huippunimeä. Mäkäräisen ura on lähellä loppuaan, ja takana on Laukkasen jälkeen hiljaista.

- Toivotaan, että ampumahiihto saisi oman Iivo Niskasen. Uskon, että sellainen vielä tulee, Tuominen sanoo.

Menneen kauden päätteeksi Tuominen sai mieluisan tunnustuksen työstään HU-46:ssa. Suomen ampumahiihtoliitto palkitsi hänet vuoden seuravalmentajana.

- Se tuli aivan yllätyksenä. Kai se oli peruja siitä, kun on parikymmentä vuotta tehnyt seurassa ampumahiihtovalmennusta, hän aprikoi.

Tuominen 16-vuotias Jatta-tytär on yksi AN-Biathlon Teamin jäsenistä. Häntä valmentaa Maija Saarinen.

- Lahjoja on, mutta vielä on pitkä matka yleiseen sarjaan. Koetetaan mennä eteenpäin ja toteuttaa nousujohteista harjoitusohjelmaa, isä sanoo maltillisesti.

Tukea nuorille

AN-Biathlon Team ry on rekisteröity helmikuussa 2017. Kirjaimet AN tulevat viime talvena kuolleen valmentaja Asko Nuutisen nimestä. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea 10-25-vuotiaita ampumahiihdon ja mahdollisesti myös muiden talvilajien harrastajia. Tukea pyritään kohdistamaan urheilijoille, jotka eivät ole päässeet mukaan Ampumahiihtoliiton valmennusryhmiin.Idea yhdistyksen perustamisesta syntyi syksyllä 2015. Toimintaa oli Nuutisen vetämänä pienemmässä muodossa jo ennen tukiyhdistyksen rekisteröintiä. Hollolan Urheilijat -46:n Juha Tuominen vastasi ryhmän fysiikkavalmennuksesta Nuutisen aikana ja vastaa jatkossakin. Tarkoituksena on järjestää 4-5 leiriä vuodessa. Uuden ryhmän ensimmäinen leiri oli Hälvälässä toukokuussa ja seuraava Viron Otepäässä heinäkuussa.

 

Mikael Hoikkala

mikael.hoikkala@mediataloesa.fi

http://www.ess.fi/urheilu/Urhei­lu/art2374705