Valmentajien esittely

Juhan haastattelu (22.7.2019)

 

Mistä olet kotoisin?

Hollolasta, siellä vaikuttanut oikeastaan koko ikäni

 

Missä asut nyt?

Hollolassa edelleen. Sinänsä huonosti menee, kun en ole päässyt mihinkään kotikonnuiltani.

 

Kuinka kauan olet ollut lajin parissa?

Odotas, taisin olla 12-vuotias, kun aloitettiin Hollolan Hälvälässä ah-harjoitus. LHS järjesti avoimien ovien tilaisuuden ja sinne menin kaverini kanssa, eli aika monta vuotta.

 

Oletko itse harrastanut ampumahiihtoa? Jos olet niin kuinka kauan ja mikä oli paras menestyksesi?

No joo 12 tai 13 kesäisestä asti olen harrastanut ja olin 26 tai 27 viimeisessä kisassa. Se oli kyllä sileän kisa. SM-mitaleja on kertynyt 5 tai 6, ei kuitenkaan yhtään henkilökohtaista mitalia, kaikki viesti- tai joukkuekisoista. Olen kiertänyt kansainvälisiä kisoja, kuten Pohjoismaisten mestaruuskisoja. Nuorten sarjaa kierrettiin mm. Itä-Saksassa ja muissa Euroopan maissa.

 

Lempi harjoittelupaikka? Miksi?

Varsinaista lempi harjoittelupaikkaa en osaa valita, mutta tykkäsin kisata Kurikan Pitkämössä, jossa tuli myös menestystä. Se oli hyvä paikka ja on jäänyt mieleeni.

 

Kuinka kauan olet valmentanut?

Liian kauan. Urheilukoulussa valmensin monta vuotta hiihtäjien ja ampumahiihtäjien valmentajana ja Hollolan urheilijoissa myös monta vuotta. 30-vuotiaasta tähän asti, joten reilu 20 vuotta.

 

Mitä seuroja/valmennusryhmiä olet valmentanut?

Hollolan Urheilijoita, aikanaan liitossa Hanakat ja Kyky ryhmien valmentajana (16v - 18v nuoret) ja puolustusvoimissa puolustusvoimien urheilukoulussa hiihtäjät, ampumahiihtäjät ja hiihtosuunnistajat. Hiihtosuunnistajille minulla ei ollut paljoa annettavaa, koska niillä on se kartta juttu siinä, mutta fysiikkapuolta vietiin eteenpäin.

 

Mitä valmennuskursseja olet suorittanut?

B-seuravalmentajatutkinto ja joku valmentajakurssi Vierumäellä, jonka nimeä en muista. Kun itse harrastin ampumahiihtoa, niin sitä kautta olen saanut tietoni ja taitoni. Olen lukenut itsekseni ammattikirjallisuutta ja olen käynyt myös hiihtoliiton valmennusseminaareissa.

 

Kuinka monta kertaa olet valittu Vuoden valmentajaksi?

Olen ollut Vuoden valmentaja kahdesti. Ensimmäisen kerran kun valmennettavani Pinja Piira oli nuorten MM-kisoissa kolmas. Toisen kerran olin muutama vuosi sitten.

 

Kuka nykyinen ampumahiihtäjä on mielestäsi hyvä esikuva tytöille/pojille?

Suomalaisille urheilijoille hyvä esikuva naisissa on Kaisa Mäkäräinen. Hän on ollut pitkään maailmanhuippua ja osaa ampua sekä hiihtää erittäin hyvin. Ja miehissä tietysti Johannes Thingnes Boe.

 

Mitä yrität tällä hetkellä kehittää AN-teamissa?

Tähän on aika helppo vastaus: Urheilijoiden yleistä lihaskuntoa. Nyt kun me tehtiin se kuntopiiri harjoitus huomasin, että voimatasot eivät ole niin kauhean hyvät. Se on sellainen mihin pitää ampumapaikkatoiminnan ohella kiinnittää huomiota. Ampumapaikkatoimintaa on ollut kyllä ilo katsella ja seurata. Jos jotain pitää korostaa, niin se on ehdottomasti lihaskunto.

 

Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi valmentajana?

Olen varmaan aika sosiaalinen ihminen, joten tulen hyvin monen ihmisen kanssa toimeen. Se on ehkä yksi vahvuuteni. Heikkouksia ei tule heti mieleen … Ehkä heikkoutena on se, että luotan liikaa vanhoihin metodeihin eli pitäisi pystyä olemaan uusiutuvampi. Pitäisi osata ottaa enemmän uusia ajatuksia ja ideoita ulkopuolelta. Se on yleensä vanhan ihmisen merkki, mikä on myös huono juttu.

 

Kerro paras kuulemasi vitsi.

Hmm, ne on kaikki ollut niin härskejä, niin en voi niitä tässä kertoa. Tätä pitäisi hetki miettiä. Voiko tähän palata hetken päästä uudestaan? Ei tule mitään mieleen.

15 minuutin päästä…

Tiedättekö, miksi joulupukki meni käymään psykiatrin luona? No kun joulupukki ei enää uskonut itseensä hahahahaha…

(Ei kuulemma etsinyt netistä, mutta varmuutta siitä ei ole.)

Keijon haastattelu (22.7.2019)

 

Mistä olet kotoisin?

Evijärveltä, Pohjanmaalta.

 

Missä asut nyt?

Hyvinkäällä.

 

Kuinka kauan olet ollut lajin parissa?

Minä olen aloittanut lajin parissa ehkä 90-luvun taitteessa. Siihen tuli aika pitkäkin tauko (toistakymmentä vuotta), kun valmennettavani Ville Räikkönen lopetti. Ja sitten nyt olen ollut lajin parissa nelisen vuotta.

 

Oletko itse harrastanut ampumahiihtoa? Jos olet niin kuinka kauan ja mikä oli paras menestyksesi?

Varsinaisesti en ole harrastanut. Rynnäkkökiväärin kanssa eli sotilasampumahiihtoa kylläkin. Hiihtoa olen harrastanut kansallisella tasolla.

 

Lempi harjoittelupaikka? Miksi?

Kyllä minä tätä Otepäätä pidän aika hyvänä paikkana, koska täällä on loistavat harjoitteluolosuhteet.

 

Kuinka kauan olet valmentanut?

Minä olen valmentanut oikeastaan 90-luvun alusta lähtien tavalla tai toisella. Eli olen valmentanut muitakin kuin vain ampumahiihtäjiä, esimerkiksi yleisurheilijoita, hiihtäjiä ja kestävyysjuoksijoita.

 

Mitä seuroja/valmennusryhmiä olet valmentanut?

Olen valmentanut yksittäisiä urheilijoita Keravan Urheilijoissa ja Tampereen Pyrinnössä. Tuusulan Voima-Veikoissa ja nyt tietenkin AN-teamissa olen toiminut valmentajana. Olen silloin tällöin tuurannut Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian ja Maajoukkueen valmentajia joillakin leireillä.

(Keijo Saarijärvi on myös toiminut ampumahiihtoliiton aluevalmentajana.)

 

Mitä valmennuskursseja olet suorittanut?

Aikanaan A-valmentajatutkinto hiihdon ja yleisurheilun puolelta. Kuulun myös Suomen Valmentajakerhoon.

 

Kuinka monta kertaa olet valittu Vuoden valmentajaksi?

En minä tiedä olenko ollut. Varmaan joskus olen ollut. Olisiko minut kerran valittu silloin, kun valmensin Ville Räikköstä ja hän voitti Naganossa olympiapronssia ja sitä kautta minulle kai tuli se palkinto. Jos muistan oikein. Tuo pitää tarkistaa.

(Tarkistettujen tietojen mukaan Keijo Saarijärvi on ollut vuoden valmentaja vuonna 1997)

 

Kuka nykyinen ampumahiihtäjä on mielestäsi hyvä esikuva tytöille/pojille?

Ei minulla oikein ole esikuvia… vaikea kysymys. Auttakaa minua nyt vähän, kuka voisi nyt olla sellainen? En yleensä käsittele esikuvina henkilöitä. Sanotaanko niin, että ottakaa mahdollisimman monesta mallia ja päättäkää itse, mikä teille sopii parhaiten. 

(Seuraako Keijo ampumahiihtoa hmm?)

 

Mitä yrität tällä hetkellä kehittää AN-teamissa?

Ehkä yksi sellainen asia on harjoittelun laatua.

 

Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi valmentajana?

Hmm, ehkä vahvuutena on se, että tulen aika hyvin toimeen ihmisten kanssa ja pyrin ottamaan jokaisen yksilönä. Pyrin antamaan yksilöille minun mielestäni sellaisia asioita, mitkä ovat heille hyväksi. Ja heikkoutena on tietenkin se, että tietotaitoa ei ole koskaan tarpeeksi. Joku voi kokea myös, että olen aika kova valmentaja, sanon asiat aika suoraan ja se ei aina välttämättä kaikkia miellytä. Sellainen minä olen, en hyssyttele.

 

Kerro paras kuulemasi vitsi.

Ensimmäinen vitsi kertoi sorsasta, mutta se ei ollut sopiva, eikä sitä saanut laittaa haastatteluun, joten saimme uuden vitsin 8 tuntia haastattelun jälkeen. (Vitsi oli hivenen poliittinen)

Kuka on maailman tyhmin urheilija? Ampumahiihdon takaa-ajon hopeamitalisti, se idiootti hiihtää takana, vaikka selässä on kivääri. Hahahahaha…

Juha Tuominen valmentamassa kevään leirillä Hollolassa.
Keijo Saarijärvi valmentamassa Otepäässä 2019.